Wat is een flexibel kantoor?

Flexplek, Flexibel werken, flexibele werkplekken, flexibel kantoor, Het Nieuwe Werken. Allemaal termen die we tegenwoordig steeds vaker horen. Medewerkers willen meer vrijheid als het gaat om werken. En bedrijven willen kleinere kantoren en stimuleren daarmee het (veilig online) thuiswerken. Tegenwoordig zien we dat thuiswerkers ook af en toe willen werken op een flexibele externe locatie.

Wat is een flexibele werkplek?

Een flexibele werkplek is een plaats in uw bedrijf of op een externe locatie waar uw medewerker met zijn (mobiele) device kan inloggen, beschikt over de benodigde informatie en aan het werk kan. Het verschil tussen een flexibele werkplek op het eigen kantoor en een flexibel extern kantoor is dat een flexibel kantoor op afroep beschikbaar is en u de mogelijkheid geeft om op een compleet andere locatie te werken. Ideaal bijvoorbeeld als u zich met uw projectgroep wilt afzonderen van de rest van uw collega’s. Zo heb je ook flexibele vergaderruimtes. Die kunnen van pas komen wanneer u een centrale ontmoetingsplek nodig heeft, wanneer er te weinig ruimte op de eigen kantoorlocatie is, of wanneer er externe partners bij een vergadering betrokken zijn.

  • Flexibel kantoor

Voordelen flexibel werken

Een flexibel kantoor, of flexibele werkplekken, brengen veel voordelen met zich mee.  Parttimers kunnen bureau’s met elkaar ‘delen’. Bedrijven kunnen hiermee fors besparen op huisvestingskosten en inrichting. Daarnaast kunnen medewerkers er voor kiezen om thuis te werken. Dit zorgt voor minder file’s, minder reistijd, reiskosten en belasting van het milieu.

Nadelen flexibel werken

Er zitten ook nadelen aan flexibel werken. Niet iedereen vindt het even prettig, zo’n flexibele werkplek. Werknemers kunnen het vervelend vinden dat ze geen eigen plek hebben, dat er weinig privacy is en dat er soms geen werkplek beschikbaar is.  Als bedrijf moet u zorgen voor betrouwbare hardware en veilige software die het mogelijk maakt om altijd en overal te kunnen werken. Ook vergt het een andere manier van leidinggeven. Uw medewerkers zijn immers niet altijd fysiek aanwezig. Daarnaast moet u als bedrijf hele duidelijke afspraken maken over het verwerken van vertrouwelijke gegevens buiten uw kantoormuren. Flexibel werken is mede daarom niet voor alle functies binnen bedrijven weggelegd.

Is uw bedrijf klaar voor flexplekken?

Het inrichten van uw eigen bedrijf met flexplekken is een strategische keuze. U moet dus eerst de voor- en nadelen naast elkaar zetten en zich afvragen of flexibel werken bij uw bedrijf en uw cultuur past. Daarnaast vergt het vaak een compleet nieuwe indeling van uw pand. Bent u nog niet zover, maar wel op zoek naar flexibele werkplekoplossing op een externe locatie (eventueel op maat) voor een korte of langere periode? Bijvoorbeeld omdat u te maken heeft met projectteams of pieken in uw personeelsbestand. Onze flexplekken in Schiphol-Rijk en Barneveld zijn ideaal bereikbaar. Daarnaast hebben ze ook een eigen parkeergelegenheid voor uw werknemers. Heeft u nog vragen over onze flexplekken en de mogelijkheden? Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wij kijken graag samen met u naar uw wensen en onze mogelijkheden.