6 tips om goede trainingen te geven

Trainingen geven is een vak apart. Er komt veel bij kijken; van een ruimte huren voor een training tot de lesstof op de juiste manier overbrengen. Tegenwoordig kunt u niet alleen meer vertrouwen op uw vakkennis. U moet ervoor zorgen dat de kennis op een manier wordt overgebracht dat de lesstof blijft hangen bij de deelnemers. Om u een eind op weg te helpen, hebben we een aantal tips op een rijtje gezet.

Tip 1: Zorg voor leerdoelen

Een goede training staat of valt met de juiste leerdoelen. Zorg dus dat u eerst een duidelijk beeld hebt van het onderwerp van de training: het globale leerdoel. Een globaal leerdoel kan bijvoorbeeld zijn ‘presenteren met overtuiging’. Binnen dat globale onderwerp stelt u vervolgens sub-onderwerpen (zoals de opbouw, voorbereiding, communicatiemodel) op die u vertaalt in concrete leerdoelen (bijvoorbeeld boeiend spreken, aandacht vasthouden). Zo is het voor de deelnemers meteen duidelijk wat ze gaan leren. Doordat leerdoelen gemeten kunnen worden, weten deelnemers meteen of ze deze hebben behaald. U kunt dit bijvoorbeeld meten door een evaluatie te houden.

Tip 2: Breng de kennis in de praktijk

Als trainer wilt u dat deelnemers de opgedane kennis in praktijk kunnen brengen. Theorie is vaak droge materie die minder goed blijft hangen. Te veel theorie leidt er al snel toe dat de aandacht verslapt. Zorg daarom voor een goede balans tussen theorie en praktijk. Probeer de deelnemers te boeien met praktijkopdrachten die aansluiten bij hun vakgebied. Interactie is hierbij belangrijk; zo blijft de informatie beter hangen.

  • Ruimte-huren-voor-een-training

Tip 3: Elke groep is anders

Geen enkele deelnemer of bedrijf is hetzelfde. Geef dus niet steeds dezelfde training met dezelfde opdrachten, maar verdiep u in de doelgroep. Zorg dat u bekend bent met het niveau van de deelnemers. Zo voorkomt u dat u dingen vertelt die bij de groep al bekend zijn. Geeft u een training voor een bedrijf? Verdiep u dan goed in het bedrijf en gebruik realistische cases die in de praktijk voorkomen.

Tip 4: Breng de informatie tot leven

Van droge materie wordt niemand gelukkig. Het is daarom belangrijk dat u het theoriemateriaal visueel maakt: in de vorm van afbeeldingen en video’s. Wist u namelijk dat 40% van de mensen beter reageert op visuele informatie dan op platte tekst? Vermijd dus ellenlange PowerPoint sheets en verwerk meer visuele materie in uw trainingsprogramma.

Tip 5: Maak gebruik van verschillende werkvormen

Om de aandacht van uw deelnemers vast te houden, kunt u het beste gebruik maken van verschillende werkvormen. Zorg dat u de deelnemers zowel klassikaal, in tweetallen als in drietallen aan het werk zet. Varieer met de verschillende werkvormen en daag uw deelnemers uit om het beste uit zichzelf te halen.

Tip 6: Huur de juiste ruimte voor uw training

Het succes van uw training hangt deels af van de ruimte waar u de training gaat geven. Denk dus goed na over een ruimte huren voor uw training. De ruimte moet rust uitstralen, maar ook motiveren. Het is helemaal fijn als de ruimte naar eigen wens ingedeeld en ingericht kan worden: een trainingsruimte op maat.

Locatie, locatie, locatie

Voordat u een ruimte gaat huren voor de training, zult u moeten nadenken over de locatie. Er moet bijvoorbeeld voldoende parkeerruimte aanwezig zijn. Verder is het belangrijk dat de trainingsruimte centraal gelegen is.

Is de locatie moeilijk bereikbaar? Dan bestaat de kans dat er deelnemers afhaken. En dat wilt u natuurlijk ten alle tijden voorkomen.

Kies voor een ruime locatie

Zorg bij een ruimte huren voor een training dat er voldoende bewegingsruimte is. Een te kleine trainingsruimte kan benauwend werken. Hierdoor wordt het leerproces belemmerd.

Zorg voor de juiste tools

Om een efficiënte training te geven, heeft u verschillende toebehoren nodig zoals, een beamer, whitebord en flipover. Om een beamer te gebruiken, moet de ruimte die u wilt huren voor de training kunnen verduisteren. Verder zijn er twee kabels om een beamer aan te sluiten op de laptop: een HDMI- en een VGA-kabel. Check van tevoren goed welke kabel u nodig heeft. Een tip voor de Apple-gebruiker: controleer of er een VGA-adapter aanwezig is.

Laten we het whiteboard en de flip-over niet vergeten. Dit zijn twee onmisbare tools tijdens een training.

Zoekt u een volledig ingerichte trainingsruimte? Huur dan een ruimte voor de training die aangepast kan worden naar uw wensen. Onze locatie in Apeldoorn en Barneveld kunnen bijvoorbeeld uitstekend ingezet worden als trainingsruimte.