Social distancing op kantoor

We volgen de maatregelen omtrent social distancing goed op. We beperken onze sociale contacten, vermijden drukke plekken en houden minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. De overheid heeft het volk opgeroepen om zich voor te bereiden op een langdurige anderhalve-meter economie. Deze nieuwe manier van leven wordt ook toegepast in het bedrijfsleven. Over een tijdje gaat thuiswerkend Nederland weer naar kantoor. Maar is dit wel mogelijk voor uw bedrijf? Is er behoefte aan flexibiliteit of een extra, externe kantoorruimte als thuiswerken op kantoor niet realistisch is?

Social distancing, wat is dat?

Letterlijk betekent het sociale terughoudendheid. En dat is wat het is. We komen niet op drukke plekken, spreken niet meer af in grote groepen, houden continu minimaal 1,5 meter afstand (twee keer je armlengte) en veel openbare gelegenheden zijn gesloten. In het dagelijkse leven houden we hier al goed rekening mee en dat is ook duidelijk te horen in de berichtgevingen van de overheid en het RIVM.

Social distancing op kantoor

Werkgevers bereiden zich voor op de komst van het personeel op kantoor. Kantoorpanden worden zodanig verbouwd, dat de anderhalve-meter regel gehandhaafd kan worden. Er worden schema’s gemaakt wie wanneer op kantoor komt. Gezamenlijke ruimtes worden heringericht. Kantoren moeten veilig zijn voor medewerkers, gasten en leveranciers. Het creëren van een veilige werkomgeving staat centraal. Dit heeft een grote invloed op de werkomgeving en zal niet voor elke werkgever haalbaar zijn. Om social distancing op kantoor na te streven, kunnen de volgende maatregelen gelden:

 • Maximaal aantal personen in het kantoorpand
 • Herinrichten van de werkomgeving
 • Begeleiden van gebouwgebruikers
 • Werken op veilige afstand (minimaal 1,5 meter)
 • Optimaal benutten van beschikbare ruimte
 • Prettige, gezonde en veilige werkomgeving
 • Hoe werkt social distancing bij u op kantoor?

Maatregelen social distancing

Een veilige werkomgeving krijgt in de tijd van Corona een compleet nieuwe betekenis. Om het mogelijk te maken dat al uw werknemers weer op kantoor kunnen werken, is actie vereist. Waar moet u aan denken?

 • Toelaten en monitoren van een maximaal aantal personen in het kantoorpand op hetzelfde moment.
 • Afstemmen van kantoorgebruik; wie mag wanneer op kantoor komen?
 • Parttimers mogen op dezelfde dag hun bureau niet meer delen.
 • Werkplekken creëren met minimaal 1,5 meter afstand ertussen.
 • Ophangen van spatschermen waar nodig.
 • Aanbrengen en verbreden van looproutes.
 • Begeleiden van gebouwgebruikers.
 • Implementeren van digitale oplossingen.
 • Faciliteiten bieden voor extra hygiëne.
 • Herindelen van faciliteiten zoals vergaderruimtes, werkplekken, lunchruimtes, koffiecorners en catering.

Dit zijn pas enkele acties die bedrijven zelf kunnen ondernemen om aan de nieuwe voorwaarden van werken op kantoor te voldoen. Misschien kunt u niet alle acties uitvoeren. Waar zit dat hem in? Ligt het aan de ruimte, kan uw kantoor de anderhalve-meter afstand niet bieden? Heeft u al eens gekeken naar een tijdelijke, externe werklocatie om uiteindelijk al uw personeel onder te brengen op kantoor?

Voorbereidingen op kantoor

De anderhalve-meter economie zal lang van kracht blijven. Daarbij hoort de nodige voorbereiding. Is uw kantoor hier klaar voor? 1,5 meter afstand van elkaar bewaren tijdens het uitvoeren van werkzaamheden en gebruik van faciliteiten is de norm. Veel sectoren zijn nog lang niet klaar voor de anderhalve-meter economie. Hoe garandeert u een veilige werkomgeving op gepaste afstand voor uw medewerkers? Minister Eric Wiebes van Economische Zaken roept bedrijven op protocollen op te stellen. In de protocollen staat onder andere de omgang met hygiëne, afstand houden, beschermingsmaatregelen en gedragsbeïnvloedingen beschreven. Maar hoe gaat social distancing op kantoor in zijn werk en waar moet u allemaal aan denken? Kunnen werknemers wel terug naar kantoor, moet er verbouwd worden of is een externe, flexibele werkplek voor uw bedrijf de beste oplossing? 

Flexibel externe werkruimte huren

Is social distancing in uw huidige kantoorpand niet haalbaar? Kan de afstand niet bewaakt worden wanneer al uw medewerkers op kantoor zijn? Heeft het thuiswerken voor u als werkgever en voor uw personeel al lang genoeg geduurd? Dan is het flexibel huren van werkruimte op een goed bereikbare locatie de ideale oplossing. Met een flexibel huurcontract van FFFLEX bent u verzekerd van een veilige werkplek. Naast werkplekken verhuren wij ook vergaderruimtes en projectruimtes. Niet alleen tijdens de coronacrisis, maar wanneer en zolang u nodig acht. Heeft u vragen of wilt u rond komen kijken? Neem dan gerust contact met ons op.