Ontsnap aan de kantoortuin

‘Het leed dat de kantoortuin heet’, die uitspraak bestaat niet voor niets. De kantoortuin is een lange tijd populair geweest, maar onderzoek na onderzoek toont aan dat de kantoortuin ongezond is voor werknemers. Werknemers ervaren een gebrek aan privacy, de productiviteit daalt met 86 minuten per dag en het aantal fouten stijgt met 50%. In dit blog vertellen we u meer over de kantoortuin, de onderzoeken en de nadelen van de kantoortuin.

Wat is een kantoortuin?

De kantoortuin, soms ook landschapskantoor genoemd, is een grote kantoorruimte waarin meerdere werkplekken aanwezig zijn. Deze werkplekken bevinden zich niet in aparte werkruimtes en worden niet afgeschermd door muren, schermen of andere barrières. De kantoortuin is een in de jaren ‘50 in Duitsland ontwikkeld concept voor de indeling van kantoorruimte. Het maakte in de jaren ‘70 ook in de rest van West-Europa opgang. De reden dat er geen scheidingswanden in de grote kantoorruimte aanwezig zijn, is dat dit de communicatie tussen collega’s moet bevorderen en laagdrempelig moet maken. Deze aspecten zouden de productiviteit van werknemers moeten verhogen, maar uit onderzoeken blijkt dat deze gedachte niet klopt.

  • nadelen kantoortuin

Onderzoek naar de kantoortuin

Begin dit jaar (2020) is er door het tv-programma De Monitor onderzoek gedaan naar de kantoortuin. De resultaten liegen er niet om. Bijna 60% van de 90 ondervraagde bedrijfsartsen vindt dat de kantoortuin moet worden afgeschaft. Maar waarom dan? In het onderzoek werd de bedrijfsartsen gevraagd naar de oorzaak van de klachten van werknemers die zij behandelen. Een van de oorzaken: de kantoortuin. Toch is dit recente onderzoek niets nieuws, het is al langer bekend dat de kantoortuin niet goed is voor de gezondheid en productiviteit. Volgens de artsen hebben de werknemers last van stress, hoofdpijn en een burn-out als gevolg van een open kantoor. 

Nadelen kantoortuin

De nadelen van de kantoortuin zorgen voor zodanig serieuze klachten, dat het kabinet onderzoek laat doen naar het werken in de kantoortuin en de mogelijke effecten daarvan op de gezondheid en het welzijn van werknemers.

  • Mensen die in een kantoortuin werken zijn 62% vaker ziek dan mensen die in een traditionele kantooromgeving werken.
  • Gebrek aan privacy.
  • De productiviteit van werknemers daal met 86 minuten per dag.
  • Het aantal gemaakte fouten stijgt met 50%.
  • Hoeveelheid communicatie die via de telefoon en face-to-face plaatsvindt werkt contraproductief.
  • Werknemers worden afgeleid en kunnen zich niet concentreren.
  • Het volume op de werkvloer is extreem hoog, doordat mensen harder praten om zich verstaanbaar te maken.
  • Het zorgt voor stress en spanning.

De ArboUnie wil nu een minimumaantal stilte-werkplekken invoeren, waardoor het ziekteverzuim zou afnemen. De kantoortuin wordt vaak genoemd als reden tot verzuim. 80% van de bedrijfsartsen denkt dat het ziekteverzuim zou dalen als mensen met minder collega’s in een ruimte zou zitten.

Zitten er geen voordelen aan de kantoortuin?

Ondanks de titel ‘Ontsnap aan de kantoortuin’, zitten er ook voordelen aan de kantoortuin. Zo gaan collega’s sneller met elkaar in gesprek, wat ook een nadeel is. Dit zorgt voor rumoerigheid, afleiding en concentratieverlies. Zaken worden wel sneller afgehandeld dan wanneer mensen alles via de mail bespreken. Daarbij wordt er vaak voor de kantoortuin gekozen, omdat het voor werkgevers goedkoper is dan wanneer zij voor iedereen een apart kantoor moeten creëren.

Kantoorruimte huren bij FFFLEX

Werkt u of werken uw medewerkers in een kantoortuin, herkent u bovenstaand verhaal en heeft u behoefte aan meer privacy en plekken waar u zich kunt concentreren? FFFLEX biedt ruimtes waar in alle stilte gewerkt kan worden. De glazen wanden en groene beplanting in het pand geven nog steeds het kantoortuin-idee, maar u heeft altijd uw eigen plek waar u in alle rust kunt werken. Nieuwsgierig geworden of heeft u vragen over kantoorruimte huren bij FFFLEX? Neem gerust contact met ons op en wij helpen u graag!