Voorwaarden van een moderne werkplek

Grote open ruimtes, met meerdere collega’s aan een lange tafel, rumoerigheid van buitenaf, gaan zitten waar u wilt, bureaus afgewisseld met lounge banken en schommelstoelen; de kantoortuin. Het wordt ook wel ‘landschapskantoor’ genoemd. Deze vorm van werken is in de jaren ’50 in Duitsland bedacht en maakte twintig jaar later de overgang naar de rest van West-Europa. Het klinkt gezellig en hip, maar is deze vorm van werken ook efficiënt genoeg voor uw personeel? Wij sommen de voorwaarden van een moderne werkplek voor u op.

Genoeg stilteruimtes

Een open werkomgeving draagt niet altijd bij aan genoeg concentratie van uw werknemer. Het kost iemand twintig minuten om zich weer te concentreren nadat hij/zij gestoord wordt. De meeste mensen kunnen zich het best concentreren in een afgesloten ruimte waar ze niet gestoord kunnen worden door andere collega’s, geluid van buitenaf of rinkelende telefoons. Als er niet genoeg stilteruimtes beschikbaar zijn en werknemers vaak afgeleid worden, kan dit ergernissen oproepen en stress veroorzaken. U kunt wel nagaan hoeveel kostbare tijd hier elke dag mee verloren gaat binnen de gehele organisatie.

Flexplekken versus vaste werkplek

Flexplekken zijn echt van deze tijd en hebben ook veel voordelen, zoals het ontsnappen aan je vaste, naaste collega’s en er zijn minder vaste werkplekken nodig. Aan de andere kant komen er bijvoorbeeld medewerkers gestrest aan op kantoor of zijn ze geïrriteerd doordat ze lang in de file hebben gestaan. Zij hebben dan vaak geen zin om ook nog eens een vrije flexplek te zoeken. Om te zorgen voor een gezonde en gelukkige werknemer, kunt u hem of haar meteen opvangen met een werkplek die helemaal geïnstalleerd is. Met alleen flexplekken en stilteruimtes ben je er niet. Het wordt steeds duidelijker dat dit slechts onderdelen zijn van een geheel dat nog veel meer aandachtspunten beslaat.

  • voorwaarden van een moderne werkplek

Een zakelijke omgeving

Zo is een zakelijke omgeving ook een voorwaarden van een moderne werkplek. De werkruimte waar u of uw werknemers werken, moet er niet saai en stoffig uitzien. Dit draagt niet bij aan de creativiteit en de zin om naar het werk te gaan. Maak van een simpele werkplek een gezellige werkplek met misschien persoonlijk spullen, kleuren, planten en andere accessoires. Toch blijft het een werkplek, dus voorkom dat de werkplek op een ontplofte speelkamer lijkt. Het is een kunst om de juiste balans te vinden tussen een gezellige werkplek die toch zakelijk blijft. Denk hierbij niet aan alleen de werkplekken, maar ook aan de entree, gangen en vergaderruimtes.

Gezonde natuurlijke factoren

U bevindt zich een groot deel van de tijd op uw werk. Het is dan erg belangrijk dat u zich fit, gelukkig en gezond voelt tijdens het werk. Werkgevers kunnen hieraan bijdragen door te zorgen voor gezonde voeding zoals fruit, zo veel mogelijk natuurlijk licht, zo min mogelijk geluidsoverlast, frisse lucht, een aangenaam uitzicht en voldoende beweging. De opbrengst van dit soort initiatieven lijken misschien marginaal, maar ze leiden tot een effectief en meetbaar verschil in de prestaties van uw werknemers.

Jonge werknemers aantrekken

Om uw bedrijf te behoeden voor een stoffig imago, is het belangrijk dat er jonge werknemers werken binnen uw bedrijf. Jonge werknemers trekken andere jongere werknemers aan. Dit zorgt voor een frisse blik binnen uw bedrijf en een gezonde doorstroom als uw oudere personeel met pensioen gaat. Jong personeel binnenhalen is niet altijd even makkelijk, want deze generatie heeft een aantal eisen. Ze zijn gauw op zoek naar werk dat in lijn ligt met hun eigen waarden en zingeving staat bovenaan het lijstje.

Wensen van uw werknemers

Bedrijven doen het de laatste jaren al een stuk beter dan daarvoor. Het management vertelt niet iedereen meer waar ze moeten werken, waarop ze moeten zitten, met wie en wat ze moeten samenwerken. Veel werkplekken barsten nu al van transparantie en vrijheid. Toch blijft de gouden regel om altijd naar de wensen van uw werknemers te luisteren. Personeel wil gehoord worden en het gevoel hebben dat er naar hen geluisterd wordt. Zaken als duurzaamheid en bewustzijn met het oog op klimaatproblematiek kunt u dan echt niet wegwuiven. Als werkgever moet u daar bewust van zijn en hierop inspelen, wilt u talent behouden én blijven aantrekken.

Moderne werkplek bij FFFLEX

Bent u op zoek naar een moderne werkplek voor uw werknemers? Dan heeft FFFLEX wellicht wat u zoekt. We hebben grote en kleine flexibele en vaste werkplekken en vergaderruimtes. Onze kantoorpanden zijn voorzien van een bemande receptie, super snelle WIFI en bevinden zich op goed bereikbare plekken zowel met de auto als het openbaar vervoer in Schiphol-Rijk en Barneveld. Heeft u naar aanleiding van dit blog over moderne werkplekken vragen? Aarzel dan niet en neem contact met ons op. FFFLEX helpt u graag met al uw vragen. Ook is het mogelijk om een gratis rondleiding te krijgen in een van onze kantoorpanden.