7 tips voor een creatieve werkdag

Gister was u misschien een stuk creatiever dan vandaag. Uw creativiteit komt er niet altijd even goed uit. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Misschien heeft u stress of zit u niet lekker in uw vel, maar uw werkdag gaat gewoon door en er wordt vaak verwacht dat u toch presteert. Wij geven u tips die bijdragen aan een creatieve werkdag.

#1 Zorg voor een goede ochtendroutine

Een goed begin is het halve werk of begin de dag met een lach. Een goede ochtendroutine strooit zo min mogelijk roet in het eten in de loop van de dag. Sta op tijd op, zodat u geen stress ervaart om op tijd te komen. Voorzie uzelf van een goed ontbijt. Start fris en opgewekt met uw werkdag. Een positief begin stimuleert een creatieve werkdag.

#2 Begin eerder met werken

Een uur eerder beginnen met werken kan al een verschil maken. Het voordeel is dat het vroeg in de ochtend nog niet druk is op kantoor, de telefoon kan u nog niet afleiden en collega’s kunnen u niet van uw werk afhouden. In dat uurtje kunt u een hoop kleine taken afronden, waardoor u daarna alle tijd heeft voor grotere taken. U kunt het ook omdraaien, begin met de taak waar de meeste creativiteit voor nodig is. Vaak zijn mensen ’s ochtends het meest creatief.

#3 Zorg voor een schone werkplek

Een schone werkplek draagt bij aan een opgeruimd gevoel in uw hoofd. Irritaties aan rommel op uw bureau zijn verleden tijd. Hierdoor kunt u zich beter concentreren op uw werk en is er ruimte voor creativiteit. Voor de een werkt een compleet leeg bureau goed, de ander wordt creatief van wat frutsels om zich heen. Zolang het maar geen rommel is, waar u zich aan gaat ergeren.

  • creatieve werkdag

#4 Geef uzelf minder tijd

U herkent het misschien wel. Er staat al weken een taak in uw agenda, maar deze hoeft pas over drie weken af te zijn. Het lukt u maar niet om deze taak af te ronden, tot één dag van tevoren. Moeiteloos finished u de taak. Dit verschijnsel wordt ook wel de Parkinsons Law genoemd: als u tot de laatste minuut wacht, kost een taak maar een minuut. Een beetje werkdruk zorgt vaak voor een creatieve prikkel in uw brein. Wees strenger voor uzelf: heeft u echt drie uur nodig voor het schrijven van dat projectplan?

#5 Single tasken

Single tasken is het nieuwe multitasken. Uit diverse onderzoeken blijkt: meerdere dingen tegelijk doen (multitasken) is veel minder effectief dan dingen snel ná elkaar te doen. U bent tijdens multitasken snel afgeleid, minder productief en creativiteit is nergens te bekennen. Richt u op één ding tegelijk. Wordt u afgeleid door een collega, een mail of een appje, zeg dan ‘nee’ tegen uzelf en richt uw aandacht weer op de taak waar u mee bezig was.

#6 Ontspan zo nu en dan

Het wordt al vaker geroepen en een aantal bedrijven hebben dit al toegepast: leuke afleiding zorgt voor een creatievere werksfeer. Playstations, dartbord, pooltafel, schommels, VR-spellen, kantoorhondjes en ga nog maar even door. U kunt niet uren achter elkaar productief en creatief zijn. Neem genoeg pauze om uw brein de tijd te geven zich weer op te laden. Idealiter werkt u 52 minuten en neemt u 17 minuten rust. Las met uw collega’s een korte koffiebreak in, ga wandelen in de pauze en kruip tussendoor even achter de Playstation of daag uw baas uit voor een potje darten. Ontspanning levert u uiteindelijk beter werk op. En hard werken mag immers best beloond worden.

#7 Ga voor een werkplek buiten de deur

Het wordt steeds hipper: externe project spaces, flexplekken, vergaderruimte huren buiten de deur. Even weg van uw dagelijkse kantoor, met dezelfde koffie, dezelfde collega’s en dezelfde werkruimte. Buiten de deur werken zorgt voor een creatieve werksfeer. Een andere locatie en omgeving geeft uw creatieve brein nieuwe prikkels. 

Werken buiten de deur bij FFFLEX

Heeft u behoefte aan een creatieve prikkel en lijkt tijdelijk buiten de deur werken of vergaderen alleen of met collega’s u interessant? Neem dan contact met ons op. We hebben kantoren in Schiphol-Rijk en Barneveld. Wilt u een werkruimte huren voor een langere periode? Dan kunnen we deze voor u op maat en geheel naar wens inrichten.